ola calor 1

A l’estiu és normal passar calor, ja que aquesta estació comprèn els mesos més càlids. També és habitual que les temperatures s’elevin fàcilment fins als 40 °C en algunes zones d’Espanya. Però, quan es pot parlar d’onada de calor?

Definició d’onada de calor

Generalment, podem dir que una onada de calor és un període de temps superior a tres dies en què les temperatures màximes i mínimes es troben per sobre dels valors climatològicament normals en una àmplia extensió de territori.

Criteris per a decretar l’onada de calor

Per a poder precisar que es tracta d’un episodi d’onada de calor, a Espanya es mesura sota aquests criteris:

– Les temperatures màximes diàries han de superar al 5 % dels dies més càlids registrats en els mesos de juliol i agost en el període 1971-2000.

– L’extensió ha de ser àmplia: complir-se en almenys el 10 % de les estacions meteorològiques.

– Ha d’ocórrer durant almenys 3 dies seguits.

ola calor 2

Com pot afectar una onada de calor a la gent de la tercera edat?

La tercera edat és un segment de la població que, igual que la infància, és més sensible a aquesta mena de fenòmens atmosfèrics.

Tal com indica la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), a partir dels 65 anys el risc de patir un cop de calor és major. En part pot ser degut a què, amb l’envelliment, és comú patir alteracions del centre termoregulador i tenir una sensació de temperatura inferior a la que hi ha realment. Això fa que les precaucions en les persones més grans davant la calor siguin més necessàries que en altres grups d’edat: poden patir una insolació o deshidratació sense adonar-se’n, per exemple.

A més de l’edat, existeixen altres factors de risc, com son:

  • Malalties neurodegeneratives, discapacitat i dependència física.
  • Malalties cròniques, sobretot les cardíaques i les pulmonars, i infeccioses, que causen febre.
  • Certs medicaments que dificulten la hidratació i resposta a la calor del nostre organisme.
  • Activitat física en hores de molta calor.

Recomanacions per a afrontar l’onada de calor en persones grans

Davant d’una situació tan delicada per a la salut de les persones grans, alguns consells que es poden seguir per minimitzar els perrills són:

  • Beure aigua durant tot el dia, 2 litres almenys, i més si la temperatura és superior a 38 °C.
  • Passar l’onada de calor en el domicili, sobretot en les hores centrals del dia, entre les 12 h i les 17 h.
  • Seguir una dieta lleugera que afavoreixi la hidratació, per a baixar la temperatura corporal i prevenir la insolació.
  • En sortir al carrer, sempre utilitzar crema solar, roba lleugera i transpirable i portar accessoris que protegeixin de la llum solar, com ara ulleres o gorra.

MGS Seniors compta amb un equip de professionals preparats per al correcte tractament de persones grans durant les onades de calor, períodes en els quals adaptem les nostres activitats per a evitar al màxim possible els riscos derivats de les altes temperatures. Si tu o un ser estimat us trobeu en situació de dependència, no dubteu a contactar amb nosaltres per a informar-vos de com us podem ajudar.