Els pacients que han d’estar tot el dia al llit poden experimentar una sèrie de problemes de salut que poden arribar a afectar la pell, els músculs i els òrgans interns. Per aquest motiu, els cuidadors han de conèixer quins són els problemes als quals solen fer front aquests pacients per a, així, prevenir-los.

En aquest article et descobrim una llista amb els principals problemes que pateixen les persones enllitades. D’aquesta manera, podràs conèixer les afeccions més comunes en els pacients que han d’estar al llit i podràs evitar que apareguin.

Els 5 problemes en persones enllitades més comuns

La immobilitat en una persona pot arribar a generar problemes de salut que poden afectar greument la vida del pacient. Si el cos resta estàtic la major part del dia, l’organisme pot començar a fallar i experimentar afectacions incòmodes i que poden ser perilloses per a la salut de la persona en qüestió.

Problemes cardiovasculars

És un dels més habituals pel fet que la persona no exerceix cap mena de moviment. Això fa que la sang de l’organisme funcioni de manera alterada i que la repartició d’oxigen pels nostres òrgans es vegi alentida. Tot això contribueix al fet que les venes i les artèries del cos siguin menys elàstiques,  cosa que pot provocar problemes cardíacs.

Afectació al sistema respiratori

És un altre dels punts més problemàtics en les persones enllitades. I és que, en no dur a terme cap mena d’exercici físic, es deteriora la ventilació pulmonar i això fa que la retenció de secrecions augmenti. Per tant, existeix més risc de patir infeccions que tinguin a veure amb la respiració.

Problemes musculoesquelètics

Un altre dels principals problemes en persones enllitades té a veure amb l’estat dels músculs i de l’estructura òssia. I és que, en no moure el cos, la massa muscular es perd i també els ossos es tornen més fràgils. Això fa que augmentin les possibilitats de poder patir alguna lesió muscular o fractura.

Alteracions digestives

També pot donar-se el cas que la persona enllitada pateixi trastorns digestius i alimentaris. La falta d’exercici i de moviment pot causar que no tingui apetit i que, per tant, caigui en un estat de malnutrició. Tot això pot portar com a conseqüència que augmenti el reflux gàstric i que, per tant, es pateixin digestions molt pesades o cremors en menjar. El restrenyiment crònic també és una de les situacions habituals en les persones enllitades, l’origen de les qual radica, precisament, en aquests problemes digestius.

Úlceres a la pell

Finalment, un altre dels principals problemes en persones enllitades són les úlceres. És una condició molt molesta i que pot produir un gran malestar en el malalt, ja que les lesions poden ser profundes i poden causar irritació i molta coïssor. És essencial cuidar bé la pell del pacient enllitat per evitar que apareguin aquest tipus d’úlceres, que poden alterar moltíssim el seu benestar.

Com evitar els problemes en persones enllitades?

Per evitar aquestes situacions és recomanable que es duguin a terme una sèrie de pautes que ajudaran a cuidar la persona enllitada tot donant-li les millors atencions. Aquí et deixem alguns consells que pots tenir en compte:

  • Una bona nutrició i hidratació són essencials per a evitar que el pacient pateixi de problemes nutritius i digestius.
  • Realització d’exercicis actius o passius per a treballar els músculs i els ossos.
  • Exercicis de respiració per a millorar el funcionament dels pulmons i evitar que es deteriorin.
  • Una correcta higiene personal i cures de la pell per a reduir la possibilitat de l’aparició de lesions com ara úlceres o nafres.

MGS Seniors compta amb professionals preparats per al correcte tractament de pacients enllitats, sempre buscant solucions per a tractar de la forma més personalitzada possible cada cas. No dubtis a contactar amb nosaltres per a informar-te de com podem ajudar-te.